- medical
- mei 3, 2022
- 12:04 pm
Een lelijk litteken laten verwijderen of behandelen.
Iedereen heeft wel ergens op zijn of haar lichaam een litteken. Littekens komen frequent voor. Sommige littekens kunnen echter hinderlijk zijn. Ze zijn bijvoorbeeld erg breed of groeien. Dit kan leiden tot schaamte. Heeft u een lelijk litteken?
Bij Dr. Liem Clinic behandelen we verschillende soorten littekens. Littekenloze operaties bestaan niet, maar wij kunnen ze corrigeren of ze op zo’n manier van richting veranderen dat ze minder zichtbaar worden.
Wat is een litteken en hoe ontstaat het?
Littekens kunnen ontstaan door huidbeschadiging na een ongeval, operatie of huidziekte. Ze ontstaan wanneer de huid zich probeert te herstellen als deel van de wondgenezing. Hoe groter de huidbeschadiging, hoe groter het litteken uiteindelijk wordt. Er zijn nog een aantal zaken van invloed op de littekenvorming:
- Uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe langer de wondgenezing van uw huid duurt. Als u jonger bent, geneest de huid sneller met als risico dat er te veel littekenweefsel aangemaakt wordt. Hierdoor kunnen er dikkere, rodere littekens ontstaan.
- De plaats van het litteken. Een litteken dat gelokaliseerd is over beweeglijke en gespierde lichaamsdelen rekt gemakkelijker uit. Hierdoor wordt het litteken breder. Denk bijvoorbeeld aan de rug of de knie. Een fijn lijntje kan uiteindelijk een brede streep worden.
- De huidskleur en erfelijkheid. Als u een gekleurde huid heeft dan heeft u een verhoogd risico op abnormale littekens. Men denkt dat dit genetisch bepaald is, maar er zijn ook lichaamsdelen, zoals het borstbeen en de schouders, die hier altijd een predispositie voor hebben, onafhankelijk van uw huidskleur.
- Als u een wondinfectie heeft, wordt het litteken vaak ook slechter dan bij een directe, goede genezing.
Soorten abnormale littekens:
Littekens heb je in verschillende vormen en maten. Bij Dr Liem Clinic houden we ons bezig met verschillende soorten littekens, waaronder:
- Hypertrofisch litteken
- Keloïd
Hypertrofisch litteken
Een hypertrofisch litteken wordt ook wel ‘verheven litteken’ genoemd. Dit litteken ligt boven het eigen huidniveau omdat er een overschot aan bindweefselcellen aanwezig is. Hierdoor ontstaat er een overproductie aan littekenweefsel. Het ziet eruit als een dikke, roze streng bovenop het litteken. Het kan pijn doen, jeuken en voelt hard aan. Voornamelijk jonge mensen of mensen met een donkere huid kunnen hier last van krijgen.
Behandeling hypertrofisch litteken
Een hypertrofisch litteken kan uit zichzelf verdwijnen, maar kan soms jaren actief blijven. Wij behandelen een hypertrofisch litteken in het begin conservatief. Dit houdt in dat wij het litteken goed in de gaten houden met masseren en vaak met bepaalde crèmes. Hiermee willen we het litteken soepeler maken en de doorbloeding stimuleren, zodat de huid zichzelf kan herstellen.
Keloïd
Een keloïd is een onregelmatig gevormd, abnormaal verdikt, litteken. In tegenstelling tot een hypertrofisch litteken wordt het groter dan de oorspronkelijke verwonding. Dit komt doordat er te veel littekenweefsel aan wordt gemaakt, waardoor het buiten de grens treedt van de wond. Dit litteken ontstaat meestal bij mensen met een donkere of juist met een heel lichte huid. Denk aan roodharigen met sproeten. Het litteken en ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging. Een belangrijke factor is genetische predispositie.
Behandeling Keloïd
De behandeling van een Keloïd hangt af van de grootte. Er is dus een intakegesprek nodig waarin uw litteken eerst beoordeeld wordt op het type en waarin behandelingsopties met u besproken worden. Als uw keloïd klein genoeg is geven we u een injectie met een werkzame stof waarvan bekend is dat die ervoor zorgt dat de delingsactiviteit, de roodheid, jeuk en de zwelling minder worden. Wij hebben veel hartpatiënten na een bypass ingespoten met goed effect.
Heeft u een groot keloïd? Dan is spuiten alleen vaak niet voldoende. In dat geval adviseren wij u een operatie te ondergaan bij onze plastisch chirurg dr. Tjong Joe Wai. Hij heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van keloïd. Hij heeft met name ervaring met zeer grote keloïd littekens en begrijpt hoe slepend het hebben van een keloïd is. Er is geen garantie dat er geen nieuwe keloïdvorming ontstaat, maar hij zal zijn uiterste best doen dit te voorkomen. Wij vragen u na de operatie op controle te blijven komen, zodat we het herstel van uw huid goed in de gaten kunnen houden.
Foto: behandelde keloïd
Verzekerde zorg en consult
Beide behandelingen vallen onder de verzekerde zorg. Uw verzekering kan, afhankelijk van uw verzekeringspakket, een eigen bijdrage vragen. Verder heeft u altijd een vrije artsenkeuze, dus u kunt zich bij ons laten behandelen. Wel heeft u een huisartsbrief nodig.
Wilt u een consult aanvragen? Maak dan een afspraak bij Dr. Tjong. Hij zal uw litteken nauwkeurig bestuderen en een eerlijk, helder advies geven. Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht voor andere lelijke littekens waarvoor u revisie wenst.